Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τέλη Κυκλοφορίας 2013: Τι πρέπει να προσέξετε αν έχετε αποσύρει το αυτοκίνητό σας


Αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων που έχουν αποσυρθεί από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μάλιστα έχουν λάβει και το σχετικό πιστοποιητικό καταστροφής, περιλαμβάνει ακόμη η εφαρμογή για την εκτύπωση των εντύπων τελών κυκλοφορίας 2013, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, www.gsis.gr

Σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, όταν ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος το οδηγήσει στη μονάδα ανακύκλωσης εκδίδεται άμεσα βεβαίωση παραλαβής και ακολουθεί το πιστοποιητικό καταστροφής σε τρία αντίγραφα: ένα για τον ιδιοκτήτη, ένα για την Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας και ένα για την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.


Η Διεύθυνση Μεταφορών καταχωρεί την απόσυρση-ολική καταστροφή του αυτοκινήτου στο αρχείο της, καταργώντας ουσιαστικά την συγκεκριμένη πινακίδα κυκλοφορίας και ενημερώνει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την έξοδο του αυτοκινήτου από την κυκλοφορία.

 Ωστόσο, πολλές φορές παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας με αποτέλεσμα στην βάση δεδομένων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας να εμφανίζεται η υποχρέωση πληρωμής τελών για οχήματα που δεν κυκλοφορούν πια.

Η λύση του προβλήματος απαιτεί την επίσκεψη του ιδιοκτήτη του οχήματος στην Διεύθυνση Μεταφορών που ανήκει, για να λάβει βεβαίωση ότι το αυτοκίνητο του έχει διαγραφεί, άρα δεν κυκλοφορεί πια. Με την βεβαίωση αυτή θα πρέπει μετά να επισκεφθεί την αρμόδια ΔΟΥ για να ενημερωθεί η μερίδα του ως φορολογούμενου και να απαλλαγεί από την υποχρέωση πληρωμής των τελών.

Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο σύνθετο, για δύο ακόμη λόγους: αν η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία δεν βρίσκονται στον τόπο διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος, τότε εκείνος θα υποβληθεί σε απώλεια χρόνου και σε έξοδα προκειμένου να ολοκληρώσει μια διαδικασία που θεωρείται υπηρεσιακή μεταξύ των φορέων του Δημοσίου.

Για παράδειγμα, ένα πολίτης που ζει στα Κύθηρα θα πρέπει αρχικά να επισκεφθεί την Διεύθυνση Μεταφορών που εδρεύει στον Πειραιά και μετά τον αρμόδιο, για τα Κύθηρα, Έφορο που εδρεύει στη Σπάρτη.

Αν πάλι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου αγνοήσει σήμερα την υποχρέωση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο που δεν υφίσταται, θα υποβληθεί στην ταλαιπωρία αργότερα, διότι θα βρεθεί απέναντι στην επιβολή προστίμου (διπλασιασμός του αρχικού ποσού) για την μη έγκαιρη εξόφληση των τελών αλλά και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

auto.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου