Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Volvo: Πλήρης φόρτιση μπαταριών σε 90 λεπτά


Η σουηδική φίρμα εξελίσσει ένα νέο σύστημα ταχείας φόρτισης το οποίο υπόσχεται να αναπληρώνει το 100% της ενέργειας των μπαταριών ενός ηλεκτρικού μοντέλου σε διάστημα 1,5 ώρας, ή ακόμα, ελλείψει και αυτού του χρόνου, να αναπληρώνει σε μισή ώρα την ενέργεια των μπαταριών που χρειάζεται ώστε να εξασφαλίζει αυτονομία 80 χλμ.

"Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμένος χρόνος φόρτισης και η αυξημένη αυτονομία αποτελούν αναγκαιότητα για τους υποψήφιους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το σύστημα ταχείας φόρτισης, επιφέρει λύση στο πρόβλήμα γνωστό ως "το άγχος αυτονομίας", καθώς το αυτοκίνητο μπορεί, πλέον, να επαναφορτιστεί πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Αλλά ακόμα και αν κανείς δεν έχει στη διάθεσή του 1,5 ώρα για να το φορτίσει, 30 λεπτά αρκούν για να του εξασφαλίσουν αρκετή ενέργεια για να διανύσει 80 χλμ.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Lennart Stegland, υπεύθυνος εξέλιξης συστημάτων ηλεκτροκίνησης, δίνοντας τις πρώτες συστάσεις για το υπό εξέλιξη σύστημα φόρτισης.

Το νέο σύστημα θα τοποθετηθεί αρχικά, δοκιμαστικά σε Volvo C30 Electric προκειμένου να αξιολογηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα ταχείας φόρτισης των 22 kW είναι συμβατό με τριφασικό ρεύμα, αρκετά συμπαγείς διαστάσεις ώστε να ενσωματωθεί σε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Όσον αφορά τη λειτουργία του, χάρη σε αυτό οι ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων Volvo θα έχουν τις εξής δυνατότητες: είτε να το συνδέσουν σε παροχή με τάση 32A, εξασφαλίζοντας πλήρη φόρτιση σε 1,5 ώρα ή αυτονομία 80 χλμ. για διάρκεια φόρτισης 30 λεπτών ενώ αν το συνδέσουν σε οικιακό δίκτυο 230V, η πλήρης φόρτιση των μπαταριών θα διαρκέσει 8-10 ώρες.

Οι πολλαπλές αυτές επιλογές συνεπάγονται ότι οι μπαταρίες του αυτοκινήτου μπορούν να φορτιστούν πολλές φορές μέσα στη μέρα, αυξάνοντας σημαντικά τα μεγέθη αυτονομίας χωρίς αυτό να σημαίνει και αύξηση του κόστους, διευκρινίζει ο Lennart Stegland.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου